Gulnara Shafigullina – sopraan

GULNARA SHAFIGULLINA

Gulnara Shafigullina is in 1985 in Krymsk (toenmalige USSR) geboren en woonde tot haar 18e in Chukotka in noordoost Rusland. Daar heeft ze een opleiding klassiek piano en choreografie aan de muziekacademie afgerond. Gulnara vervolgde haar opleiding als pianiste in Sint-Petersburg in de muziekacademie genoemd naar Rimsky-Korsakov en studeerde daar af in 2006. Vervolgens studeerde ze tot 2009 klassiek piano aan het Conservatorium van St. Petersburg. Van 2003 tot 2009 studeerde ze ook klassieke zang in de muziekacademie (afdeling volwassenen) met Rimma Volkova, de voormalige eerste sopraan van het Mariinsky Theater. Dankzij Rimma Volkova groeide Gulnara uit tot een complete, professionele zangeres. In 2013 is Gulnara ‘cum laude’ afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam (klassieke zang), met als zanglerares Sasja Hunnego.

In 2010 heeft Gulnara twee cd’s uitgebracht: ‘Russian-Italian dialogue’ met opera aria’s  en ‘Gallery of Russian songs’ met Russische volksliederen. Tijdens het Opera aan Zee festival van zowel 2011 en 2012 heeft Gulnara onder andere de rol van Tatjana uit Jevgeni Onegin van P. Tsjaikovski gezongen. In september 2011 zong Gulnara de rol van Violetta uit Verdi’s ‘La Traviata’ tijdens de viering van het 25-jarig bestaan van het Muziektheater Amsterdam. In september 2011 werd Gulnara geselecteerd voor de IVC Bel Canto Summer School met Nelly Miricioiu (sopraan), William Matteuzzi (tenor), David Parry (dirigent) en Luca Gorla (pianist, opera coach). Na ‘Aussagen’ van Hans Kox in het Philharmonie Haarlem gezongen te hebben, heeft Gulnara in maart 2012 de première van Hans Kox’ ‘Lalage’s Monologues’ voor sopraan, viool en piano opgevoerd. In juli 2012 mocht Gulnara deelnemen aan de Georg Solti Accademia di Bel Canto 2012 met onder andere Angela Gheorghiu, Richard Bonynge en Dennis O’Neill.

In mei 2013 maakte Gulnara haar debuut in Engeland met de London Philharmonia Orchestra op het Newbury Festival, met een Verdi-Wagner gala geleid door dirigent David Parry. Ook heeft ze tijdens het Olympus Festival opgetreden in het Hermitage Theater in St. Petersburg met het Symfonisch Orkest van Cappella Taurida.

Begin 2014 dekt Gulnara de rol van Yaroslavna in Borodin’s ‘Prince Igor’ aan de Metropolitan Opera New York, en in het seizoen 2014/2015 is Gulnara in het Teatro Municipal de Santiago de Chile te zien als Liu in Puccini’s opera ‘Turandot’ en als Foreign Princess in Dvorzak’s opera ‘Rusalka’.

Gulnara heeft diverse internationale competities gewonnen: de 1e prijs op het 13e Internationale Festival ‘hoop, talenten, meesters’ (Bulgarije) in 2008, de 2e prijs bij de Monserrat Caballé International Singing Competition in 2012 en de 1e Opera Prijs tijdens de International Vocal Competition (IVC) in Den Bosch in 2012. Gulnara nam de afgelopen jaren deel aan masterclasses van Aleksandrina Miltcheva (Bulgaarse operazangeres), Dragomir Nenov (Bulgaarse dirigent en componist), Udo Reinemann (Duitse bariton), Alexander Oliver (Engelse tenor en artistiek directeur van de Opera Academie Amsterdam).

Gedurende de laatste zes jaar geeft Gulnara optredens op concertpodia in Rusland, Oostenrijk, Duitsland, Engeland en Nederland. Haar repertoire omvat vele soloprogramma’s, waaronder meer dan 100 scènes en aria’s uit opera’s, klassieke liederen van Russische en westerse componisten en Russische volksliederen. De lyrische, warme en expressieve klankkleur met groot bereik en de briljante ‘coloratura’ techniek, openhartigheid en sensualiteit- zijn de sterkste en meest karakteristieke kanten van Gulnara als zangeres.

Gulnara Shafigullina is born in 1985 in Krymsk (ex-USSR) and has lived in Chukotka in northeast Russia until she got 18 years old. There, she graduated at the music academy (classical piano and choreeography). Gulnara continued her education as a pianist in St. Petersburg at the music academy named after Rimsky-Korsakov and graduated in 2006. Then she studied classical piano at the Conservatory of St. Petersburg until 2009.

From 2003 until 2009 Gulnara also studied classical singing at the music academy for adults with Rimma Volkova, former first soprano of the Mariinsky Theater. Due to Rimma Volkova Gulnara became a professional singer. In 2013 Gulnara graduated ‘cum laude’ from the Conservatory of Amsterdam (classical singing) in the class of Sasja Hunnego. In 2010 Gulnara released two cds: ‘Russian-Italian dialogue’ with opera arias and  ‘Gallery of Russian songs’ with Russian folk songs.

At the Opera aan Zee festival of 2011 and 2012 Gulnara has sung among others the role of Tatjana from ‘Jevgeni Onegin’ by P. Tsjaikovski. In September 2011 Gulnara sang the role of Violetta from Verdi’s ‘La Traviata’ during the celebration of  the 25 years anniversary of the Muziektheater Amsterdam. In September 2011 Gulnara was selected for the IVC Bel Canto Summer School with Nelly Miricioiu (soprano), William Matteuzzi (tenor), David Parry (conductor) and Luca Gorla (pianist, opera coach).

After singing Hans Kox’s ‘Aussagen’ at the Haarlem Philharmony, in March 2012 Gulnara sang the premiere of Hans Kox’s ‘Lalage’s Monologues’ for soprano, violin and piano. In July 2012 Gulnara was admitted to the Georg Solti Accademia di Bel Canto 2012 with Angela Gheorghiu, Richard Bonynge en Dennis O’Neill.

In May 2013, Gulnara made her UK debut with the London Philharmonia Orchestra  at the Newbury Festival in 2013, singing a Verdi-Wagner gala conducted by David Parry. She also performed at the Olympus Festival at the Hermitage Theatre in St. Petersburg with the Symphonic Orchestra of Cappella Taurida.

Her future opera engagements include covering 9 performances of Borodin’s ‘Prince Igor’ with the role of Yaroslavna at the Metropolitan Opera New York beginning of 2014 and performing the roles of Liu in Puccini’s ‘Turandot’ and Foreign Princess in Dvorzak’s ‘Rusalka’ at the Teatro Municipal de Santiago in Chile, season 2014/2015.

Gulnara won several international singing competitions: the first prize at the 13th International Festival ‘hope, talents, masters’ (Bulgaria) in 2008, the second prize at the Monserrat Caballé International Singing Competition in 2012 and the first Opera Prize at the International Vocal Competition (IVC) in Den Bosch in 2012. Gulnara participated in masterclasses of Aleksandrina Miltcheva (Bulgarian opera singer), Dragomir Nenov (Bulgarian conductor and composer), Udo Reinemann (German bariton) and Alexander Oliver (English tenor and artistic director of the Opera Academy Amsterdam).

During last six years Gulnara has performed in Russia, Austria, Germany, UK and the Netherlands. Her repertoire consists of many solo programs with more than 100 scenes and arias from operas, classical songs of Russian and European composers and Russian folk songs. Gulnara has a lyrical, rich, warm, smooth and expressive voice with a wide range (coloratura) and she developed a very personal style in the traditions of Belcanto singing.

www.gulnara.nl

Comments are closed.